Evin ya da iş yerinin sık kullanılan yerlerinden biri de kapılardır. Kapı tokmakları, yüzeyi ve kenarları pek çok kirleticiden etkilenir, bu nedenle yeni görünümünü kaybedebilir. Fakat her kapının temizliği aynı şekilde yapılmaz. Çünkü kapı yapımında pek çok farklı malzeme kullanılır ve kapıların uzun süre ideal görünmesi için doğru bakım yapmak gerekir. Ana kapılar genellikle çelik malzemeden üretilirken iç kapılarda daha çok ahşap ve türevi malzemeler tercih edilir. Peki "Kapıları temizlemenin en iyi ve en pratik yolu nedir?" Siz de "Kapı neyle silinir?" diye merak ediyorsanız yazının devamında çeşitli temizlik ipuçları bulabilirsiniz.
Kapı Temizliği Yapılırken Nasıl Silinmeli?
İç mekan temizliği yapılırken kapılar bazen gözden kaçabilir. Çünkü genellikle temiz görünürler, ancak görünüş yanıltıcı olabilir. Kapılarınıza daha yakından baktığınızda üzerlerinde kir/toz tabakası ve parmak izi olma ihtimali yüksektir. Bu nedenle kapıları düzenli olarak temizlemek en iyisidir. Bu sayede kirler yerleşmeden pratik bir şekilde silerek kapılarınızın her zaman temiz görünmesini ve en önemlisi hijyenik olmasını sağlayabilirsiniz.
Uzun süredir silinmese de kapıların temizliği her zaman kolay yöntemlerle yapılabilir. Ancak çelik, PVC ve ahşap kapılarınızı farklı şekillerde silmeniz gerekebileceği gibi leke türüne göre de farklı talimatlar uygulamanız temizlik açısından pratiklik sağlayabilir. Örneğin nikotin lekesi nedeniyle bazen kapıları temizlemek daha zor olabilir. Evde sigara içen kişiler varsa kapı ve kapı kollarında nikotin birikintileri oluşabilir. Nikotinin çıkarılması normal lekelerden daha zordur. Bu tür durumlarda kapının malzemesine zarar vermemeniz oldukça önemlidir. Örneğin inatçı lekelerin temizliğinde yeşil sabun son derece etkilidir. Yeşil sabunla kapı temizliği yapmak için şu talimatları uygulayabilirsiniz:
- Yumuşak yeşil sabun ve ılık sudan oluşan bir solüsyon hazırlayın. Yarım çay bardağı yeşil sabun rendesi ve 2 litre su kullanabilirsiniz.
- Bulaşık süngeri veya yumuşak bir sünger kullanın, temiz pamuklu/mikrofiber bezleri yanınıza alın.
- Lekeler çok inatçıysa doğrudan yüzeye yumuşak bir sabun sürüp bir süre emilmesini de sağlayabilirsiniz.
- Kapı direklerini ve kapıları sabunlu suyu kullanarak tamamen temizleyin.
- Ardından diğer bezleri kullanarak yüzeyi temiz suyla silin.
- Her şeyi kurulama bezi ile iyice kurulamayı unutmayın, bu şekilde kapı kuruduktan sonra oluşabilecek su izlerini de önlemiş olursunuz.
- PVC kapıların temizliği nispeten daha kolaydır. Nedeni ise PVC'nin tüm dış unsurlara karşı yüksek dirençli olması, kirin yapışmasını zorlaştırmasıdır. Dolayısıyla PVC kapılarınız için sadece ara sıra ılık, nemli bir bezle kısa bir temizlik yeterlidir.
Ahşap Kapı Temizliği
Ahşap kapı temizliği PVC modellerde olduğu gibi düzenli olarak nemli bez ile de yapılabilir. Ancak bezin çok ıslak olmamasına dikkat etmelisiniz. Çünkü ahşap kapılar su ve neme dirençli hale getirilse de zamanla bu özelliklerini kaybedebilirler. Dolayısıyla kapılarınızın uzun süre iyi görünmesi ve dayanıklılığını kaybetmemesi için ahşap temizlik malzemelerinden yardım alabilirsiniz. Örneğin ahşap kapı temizleme solüsyonunu kapının yüzeyine ve çerçevesine püskürttükten sonra mikrofiber bezle silebilirsiniz. Öte yandan pürüzlü bir ahşap kapınız varsa önce fırçalayarak tozları uzaklaştırmanız gerekebilir. Çünkü tozlar ıslanınca kirli görünüm yaratabilir ve pürüzler nedeniyle temizliği daha zor hale getirebilir. Bu durumda fırçalamak işlerinizin kolaylaşmasını sağlar ve silme aşamasına geçtiğinizde sadece nemli bez kullanmanız yeterli olur.
Çelik Kapı Temizliği
Çelik kapılar son derece dayanıklı, yapısı gereği neme ve kire karşı dirençlidir. Ancak yine de pek çok kullanıcı kapılarına zarar vermemek ve kolaylıkla bakım yapabilmek için "Çelik kapı temizliği nasıl yapılır?" diye merak edebilir. Çelik kapı temizliği söz konusu olduğunda yeşil sabun, sabun, doğal deterjanlar rahatlıkla kullanılabilir. Su ile seyrelttiğiniz bu temizleyicileri püskürterek veya küçük bir kapta hazırlayarak sünger yardımı ile uygulayabilirsiniz. Sert ve çizen malzemelerden kaçınmanız yeterlidir. Yumuşak bir bezle tüm kapıyı silebilir, durulama işleminden sonra kurulayarak parlak bir görünüme kavuşmasını sağlayabilirsiniz. Çelik kapılar, genellikle pürüzsüz yapıya sahiptir. Dolayısıyla inatçı lekeler bulunmuyorsa oldukça az nemli bir bez yardımı ile de rahatlıkla silinebilir.
Kapı Temizliği: İpuçları ve Etkili Yöntemler
Kapı temizliği düzenli yapıldığında son derece zahmetsiz bir iştir. Çünkü nemli bez, sadece tozlanan kapılarınızın bakımını yapmanız için yeterlidir. Ancak bazı kapılar hem ahşap hem cam ya da çelik malzemeler içerebilir. Bu durumda ise camı, saf su ve deterjanla silip, durulamanız gerekir. Çünkü su, cam yüzeylerde kireçlenmeye sebep olabilir. Ahşap ve çelik kısımları da ağartıcı malzeme içermeyen temizlik malzemelerden yardım alarak temizleyebilirsiniz. Kapı temizliğinde dikkat etmeniz gereken ipuçları ise şöyle sıralanabilir:
- Kapıların tüm kısımları kirleneceği için çerçeve, yüzey, kol ya da menteşe gibi tüm bölümler detaylı olarak temizlenmelidir.
- Temizlenen menteşeler sürtünme dolayısıyla kapıyı hareket ettirdikçe ses çıkmasına neden olabilir. Bu gibi durumlarda uygun yağ ile menteşeleri, kol aksamlarını yağlamanız gerekebilir.
- Kapı kolları hemen herkesin temas ettiği yüzey olduğu için özellikle dezenfektanlar ile silinebilir. Ardından sabunlu su ile tekrar silip, durulayabilirsiniz.
- Yumuşak sünger ve fırça kapı temizliğinde oldukça yararlı malzemelerdir. Hemen her tür kapı çeşidine uygun olduğundan aylık temizlik rutinlerinizde kullanabilirsiniz.
- Mutfak ve banyo kapıları diğer odalarda bulunanlara göre daha fazla kirlenebilir. Özellikle mutfakta bulunan kapılar pişen yemek buharı nedeniyle yağlanabilir. Dolayısıyla mutfak kapılarınızı daha sık silmeniz tavsiye edilir.
- Yerleşen yağların temizliğinde ise sabun ideal bir temizleyicidir. Kapının formuna zarar vermez ve yağları yumuşatarak yüzeyden çıkmasını sağlar.
Önemli olan kapıların görünümünü etkilemeyen son derece soft temizlik gereçleri kullanmanız ve deterjanla sildiyseniz kalıntı kalmayacak şekilde iyice durulamanızdır. Bu şekilde kapılarınızı uzun süre ideal şekilde kullanmaya devam edebilirsiniz. Siz de çelik kapıların bakım ve dayanıklılık avantajlarından yararlanmak isterseniz Kale Kilit'in sunduğu son derece dayanıklı ve bakımı kolay kapı modelleri arasından seçim yapabilir, dilediğiniz tasarıma hemen sahip olabilirsiniz.