Kurucumuz: Sadık Özgür
“Çalışkanlık, azim, irade ve yaratıcılıkla sıfırdan zirveye tırmanışın öyküsü”
Yıl 1953. Sadık Özgür Kale Kilit markasını KALİTE, GÜVEN ve GARANTİ ilkeleri üzerine inşa etti ve bu vizyonla alanında Türkiye’nin lider markasının temellerini attı. Sadık Özgür’ün tek başına yazmaya başladığı bu başarı hikâyesini, bugün dev bir ekip bu üç ilkeden asla ödün vermeden hep birlikte geleceğe taşıyor.
Sadık Özgür, 1930 yılında Sivas’ın Divriği ilçesinin Bayırüstü Köyü’nde doğdu. 15 yaşından itibaren Divriği Demir Madenleri’nde çıraklık kursuna devam ederek tornacılığı öğrendi. 1948 yılında cebinde sadece 52 lira ve elinde sanatıyla İstanbul'a geldi, Denizcilik Bankası'na ait Havuzlar Tersanesinde tornacı olarak çalışmaya başladı.
Kale Kilit’in kuruluş hikayesi, 1953 yılında Sadık Özgür’ün Tahtakale'de kendine ait ilk iş yeri olan 40 metrekarelik küçük atölyesinde başladı. İşe karyola borusu yaparak başladı, sonra gaz ocağı ızgarası ve sessiz kafes imal etti.
1956 yılında ilk asma kilit üretimini gerçekleştirdi ve Türkiye’de kilit sanayinin miladı işte o gün başladı. Sadık Özgür’ün adını Çato koyduğu o asma kilit piyasada yok sattı. Markalaşma vizyonu ile kilitlerine kolay geçit vermeyen ve ele geçirilmesi en zor olan anlamlarına gelen ve sağlamlığı simgeleyen ‘Kale’ ismini verdi. Böylece kilit sektörünün önde gelen markası Kale Kilit doğdu.
1957’de Bahçelievler'de daha büyük bir atölyeye taşınarak üretime devam etti. Gömme kilit, kasa emniyet kilidi ve daireler için gömme kilit üretimi ile sektördeki yerini çeşitlendirdi. İlkesi her zaman en iyi hammadde, makine ve işçilik kullanmaktı.
Bu vizyonu ve markasını üzerine kurduğu değerleri, şöyle özetledi:
“Ne olursa olsun, zarar veya kar olsun, dürüstlüğü ön plana alacaksınız. İkincisi ürettiğiniz malı, kaliteli üreteceksiniz. Kesinlikle ama kesinlikle, şunu da verelim gitsin demeyeceksiniz. Her yapılan mal düzgün çıkmaz. Kontrollerde kilit ‘şak şak şak’ yapmadan kutuya koymayacaksınız. Olmayan malları dışarıya koyacaksınız. Bu şekilde ilk günden bugüne halen aynı müşterilerle çalışıyoruz, kimseyi darıltmadık.”
Artan işçi sayısı ve makine teçhizatı ile üretime devam ederek, 1958 yılında Kale Kollektif Şirketi’ni kurdu. Bir ilke imza atarak 1965 yılında ‘Türkiye’nin ilk kasa kilidini’ üretmeye başladı. 1979 yılında, Bahçelievler’deki üretim tesisi, yaklaşık 40 sene boyunca Genel Müdürlük binası olarak hizmet verecek olan Güngören’deki yeni yerine taşındı. Bu yeni fabrika, Türkiye’nin ilk teknolojik kilit fabrikası oldu ve Özgür aynı yıl şirketini, Kale Kilit ve Kalıp Sanayi A.Ş. adıyla yeniden yapılandırdı.
1988 yılında tüm şirketlerini, Kale Endüstri Holding A.Ş. olarak tek çatı altında topladı. Kale Kilit’in 55. yılını kutladığı 2008 yılında Kale Endüstri Holding Yönetim Kurulu Başkanlığını oğlu Sedat Özgür’e bırakarak, Onursal Başkan olarak görevine devam etti. Özgür, 2014 yılında Çerkezköy’de Avrupa’nın en büyük entegre kilit üretim tesisinin temelini attı ve şirketin tüm üretimi buraya taşındı.
Gösterdiği özverili, başarılı ve yararlı çalışmalar için 2011 yılında Sadık Özgür’e TBMM tarafından, “Devlet Üstün Hizmet Madalyası” verildi.
Toplumsal kalkınmanın olmadığı topraklarda ekonomik kalkınmadan da bahsedilemeyeceği düşüncesiyle, Sadık Bey en başta kendi doğduğu toprakların sosyal alanda kalkınması adına son derece önemli yatırımlar gerçekleştirdi:
- Doğduğu yer olan Bayırüstü köyüne; 10 km uzaklıktan, içme suyu getirtip, evlere dağıtılmasını sağladı. Bununla da kalmayıp suyu; evlere sıhhi tesisat ile bağlattı.
- 1960 yıllarda köyü adına Kalkındırma Kooperatifi kurdurarak traktör ve kamyon aldı.
- Halı dokuma tezgahları kurdurarak köy kadınlarına yeni bir iş alanı yarattı.
- Köyün haberleşmesini sağlamak için telefon santralı kurdurarak, evlere telefon hattı çektirdi.
- Divriği - Samancı Deresi Köyleri’nin yol yapımını gerçekleştirdi ve Samancı Deresi Köprüsü’nün inşaatını yaptırdı.
- Divriği İlçesi’ne bir iki ilkokul, bir ortaokul, bir maden meslek yüksekokulu ve bir ticaret meslek lisesi kurdu ve konferans salonlarından bilgisayarlara her türlü olanağı temin etti.
- Bu okullara çevre köylerden ilçelerden öğrenciler rahat gelip gidebilsinler diye; 150 kişilik yurt yapılmasına katkı sağladı.
- Sivas’ın Divriği ilçesinin köylerinden 20 başarılı öğrenci seçilerek, İstanbul’da Behçet Kemal Lisesi ve Erenköy Kız Lisesi’nde yatılı olarak okutuldu.
- Divriği’de 300 öğrenci kapasiteli ilkokul ve 250 öğrenci kapasiteli ortaokul inşa edildi.
- Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’ne bağlı Divriği Maden Meslek Yüksek Okulu’nun hayata geçirilmesine destek verildi.
- Her yıl 100 öğrenciye karşılıksız burs verilerek, öğrencilerin eğitimlerine devam etmeleri sağlandı.
- Divriği Belediyesi’ne ambulans ve öğrenciler için servis araçları bağışı yapıldı.
- İstanbul Yenibosna’da yer alan 2.600 m2’lik 8 katlı bina, Sadık Özgür Bayırüstü Köyü Kalkındırma Eğitim ve Kültür Vakfı’na bağışlandı.
- Divriği ilçesinde, Sağlık Bakanlığı’na devredilmek üzere 21 dönüm arazi üzerinde; 96 yataklı hastane ve hastane personeli için 12 dairelik lojman yapıldı.
Bir sektörün duayeni ve o sektöre damgasını vurmuş olan Sadık Özgür’ün başarı hikayesi, Türkiye’de sanayileşmenin başladığı 1950’lerde sayıları bir elin parmaklarını geçmeyen o cesur girişimcilerin yarattığı değere saygı duruşudur. Sadık Özgür; hayatı boyunca ülkemize çok önemli faydalar sağlayarak, eğitim ve sağlık başta olmak üzere çok çeşitli alanlarda bağışlar yapmıştır. Hayatına bir çok başarıyı sığdıran ve alanında ilklere imza atan Özgür, 15 Mayıs 2019 tarihinde, 89 yaşında aramızdan ayrılmıştır.