Kapı Kilitlerinden Kartlı Giriş Sistemlerine Geçiş Trendi
Kartlı giriş sistemi, özellikle işletmelerde geçiş kontrol programı ile yapılan, giriş ve çıkışların kontrol altına alındığı sistemlerdir. Bu sistemler günümüzde gelişmiş teknoloji sayesinde kullanıcılara kolaylık sunması için tasarlanmıştır. Kartlı geçiş sistemleri, kullanıcının okuttuğu kart sayesinde kapıları ve bariyerleri otomatik olarak açtıran sistemlerdir. Kartlı geçiş kontrol sistemi çeşitleri, birbirinden farklı formatlarla kullanılabilir. Kapı kilitlerinden en önemli farkı ise işletmelere kimin ne zaman giriş çıkış yaptığına dair raporlanabilmesidir. Kartlı kilit sisteminde, kişinin giriş ve çıkış saatleri raporlanabilmesiyle güvenlik standartlarının korunmasına ek olarak iş ile ilgili çeşitli tespitlerin gerçekleştirilmesinde de rol oynayabilmektedir. Kapı kilitlerinden farklı olarak yenilikçi özellikler taşıyan kartlı giriş sistemi işletmelerin bu anlamda daha güvenli olmasını sağlar.
Kartlı Geçiş Sistemleri Faydaları
Kartlı kilit sistemleri özellikle yurt, üniversite kampüsü, fabrika, hastane, iş yeri, ek güvenlik ihtiyacı olan kimyasal maddelerin bulunduğu odalar, apartman ve daire, metro, otobüs gibi toplu taşıma araçlarının bulunduğu ortamlara giriş için oldukça kullanışlıdır. Kartlı geçiş sistemlerinde kullanıcı okuttuğu kart sayesinde kapıları ve bariyerleri otomatik olarak açtırabilir.
Kartlı geçiş sistemi faydaları arasında bu giriş çıkışlarda kontrol altına alınabilirken, sadece belirli kişilerin kullanımına açık olarak da ayarlanabiliyor. Bu sayede gizli bölümlere yetkisiz kişilerin girmesi de engelleniyor. Kale Kilit imzalı kartlı kilit kullanışlı oluşundan dolayı oldukça sık bir şekilde tercih ediliyor. Kartlı geçiş sistemi kurulumu ve kartlı geçiş sistemi montajı ise turnike veya kapılara göre değişkenlik gösterebiliyor. Kartlı bina giriş sistemleri ve kartlı geçiş kontrol sistemleri giriş ve çıkışlardaki kontrolün etkin bir şekilde sağlanması açısından büyük önem taşıyor.
Kartlı Geçiş Sistemi Nedir?
Kart okuyucularına yaklaştırıldığında geçiş izni sağlayan bu kartlar, içerisinde bulunan manyetik bantların algılanmasıyla çalışır. Bu sayede kart okuyucu ile etkileşir ve sistem tarafından onay alınması sayesinde geçiş izni sağlar. Kartlı geçiş sisteminin asıl amacı giriş ve çıkışların gerçekleştirildiği bölgede sadece izni olan kullanıcıların geçmesini sağlayarak, bu girişleri kayıt altına almaktadır. Aynı zamanda kontrol de etmektir.
Kartlı giriş sistemleri iş yerlerine giriş yapan çalışanların, birden fazla kapı var ise hangi girişten girdiğini kontrol etmek ve çıkış yaptıkları saatleri belirlemek amacıyla kullanılır. Sadece bu amaçla da değil, yetkilendirme ile geçiş izni bulunmayan alanlara girişlerin engellemesini sağlanır. Çalışanların ilgili departmanlarda olup olmadığını da kayıt altına alıp kontrol etmesi sayesinde güvenlik ihlallerini ortadan kaldırır. Bu sayede özellikle kimyasal maddelerin ve özel odaların giriş çıkışı sadece belirli kişiler tarafından yapılırken, bu durum kayıt altına da alınır.
Kartlı Geçiş Sistemi Kullanım Alanları
Öncelikli olarak iş yerlerinden sonra özellikle apartman girişleri ve asansör kontrol sisteminde de kullanılabilmektedir. Apartmanın güvenliği için binaya sadece apartman sakinlerinin girmesini sağlayan ve yabancı kişilerin girmesine engel olan bir sistemdir. Aynı zamanda bu kartlı girişler apartman içerisinde sadece belirli kişilerin girebileceği depo veya çatı katı gibi alanlar için de güvenliği sağlamış olur. Kartlı giriş sistemleri birçok yerde güvenlik sağlarken günümüzde park alanlarında da oldukça kullanılır. Park alanına giriş izni olan yetkililerin giriş yapmasını sağlarken, giriş yapılan zamana ait bilgileri de kaydeder. Park alanlarına giriş izni olan araçların kontrolünü de sağlamış olur. Okullar ve diğer eğitim merkezleri içerisinde ise özellikle üniversitelerde sık kullanılan kartlı geçiş sistemleri, okula ve üniversitelere sadece kayıtlı kişilerin girmesini sağlar.