Çift Açılım Pencere Nedir?
Ev ve ofis ortamlarını daha kullanışlı ve güvenli bir hale getirmek için çoğunlukla tercih edilen çift açılım pencere mekanizması ayarı, pencerelerin birden farklı şekilde açılmasını sağlar. Günümüzde en yaygın pencere sistemleri arasında yer alan çift açılımlı pencere sistemine sahip olmak için, normal pencere sisteminizde gerçekleştireceğiniz küçük bir ayar yeterlidir. Peki, çift açılım ayarı nasıl yapılır?
Çift açılımlı pencere ayarını yapmak için ihtiyacınız olan ilk alet 4’lük alyan anahtarıdır. Anahtar yardımıyla menteşelerde yapacağınız değişikler sonucunda kolaylıkla çift yönlü pencere sistemine sahip olabilirsiniz. İşte 5 adımda pencere çift açılım nasıl yapılır sorunun yanıtı!
Çift yönlü pencere mekanizmasına sahip olmak için öncelikle pencerenizde ilgili yönde açılan pvc çift açılım ayarı üzerine bir tespit yapmalısınız. Tespiti gerçekleştirdikten sonra izlemeniz gereken 5 adım şu şekildedir:
- Menteşe Bölümlerini Tespit Edin
Pencerenizde menteşelerin bulunduğu bölümde, alt menteşe kısmının üst tarafında yer alan ayar yerini ve yan kısımlarındaki ayar yerini tespit edin.
- Menteşeleri Yerlerinden Çıkarın
Normal pencere sistemlerinde 3 adet menteşe yer almaktadır. Menteşelerin ayar yerlerini tespit ettikten sonra menteşeleri yerlerinden çıkarın.
- Çift Açılım Aparatlarını Yerleştirmeye Başlayın
Menteşeleri çıkardıktan sonra pencerenizi çift yönlü pencereye dönüştürmek için çift açılım aparatını yerleştirmeniz gerekmektedir.
- Aparatları Yerleştirin ve Dişlilere Geçirin
Sağ tarafa doğru açılan kapağa üst köşe aparatını yerleştirin. Kolun üst tarafında yer alan parça kısmına ve kolun alt kısmında yer alan bölmeye apart parçalarını bağlayın. Son aparatı ise kolun takıldığı dişliye geçirerek aparatları yerleştirmeyi tamamlayın.
- Tüm Aparatları Tamamlayın ve Ölçüleri Kontrol Edin
Üst ve alt kapakları geriye doğru çekerek dişlileri birbirine geçirin ve kesme işlemini tamamlayın. Bu işlem sırasında kapakları vidalayarak üst makasta gerekli ölçü ayarını gerçekleştirin ve arka kitleme aparatını takarak işlemi tamamlayın.
Olası olumsuz hava koşullarında pencerenin hava almasını ve pencerenizin zamanla işlevini yerine getirmekte zorlanmasını önlemek amacıyla yağmala ve arka makas bağlama işlevlerini yerine getirebilirsiniz.
Çift Açılım Pencere Mekanizmasının Faydaları
Çift açılım pencere mekanizması ayarı, çoğunlukla güvenlik ve konfor için tercih edilen bir işlemdir. Sahip olduğunuz pencereyi çok daha modern ve pratik bir hale getiren bu işlemin faydaları oldukça fazla ve önemlidir. Küçük çocuklu aileler için korunaklı bir yapı sunan çift açılım pencere mekanizması ayarları ailelerin huzurlu bir nefes almasına olanak sağlar.
Ayrıca güvenlik için de oldukça etkili olan çift açılım pencere mekanizması sistemi, pencerenizi bütünüyle açmak yerine üstten açarak hem hava almanızı hem de güvenliğinizi gerçekleştirmenize fayda sağlar. Özellikle ofislerde sıklıkla tercih edilen bu yöntem bazı hava koşullarında da kullanışlı olmaktadır. Tüm bu faydaların yanında çift açılım pencere mekanizması ile sahip olduğunuz pencereler çok daha modern bir yapıya sahip olabilir ve hoş bir tasarım yansıtabilir.
Çift Açılım Pencere Mekanizması Ayarı Yaparken Dikkat Edilecekler
Pencere çift açılıma çevirme işlemi yapmayı düşünüyorsanız, dikkat etmeniz gereken temel nokta her pencerenin bu işleme uygun olmadığını bilmektir. Eğer sahip olduğunuz pencerenin imalatı sırasında pencerenin sahip olduğu kanatlar standart ölçülere göre tasarlanmışsa, pencerenizi çift yönlü mekanizma sistemine dönüştürmek için yukarıdaki işlemler bir etki yaratmaz. İşlemi gerçekleştirdiğiniz zaman aktif çalışmadığını görebilirsiniz. Bu ölçülere sahip olmayan pencerelerde çift açılım mekanizması uyguladığınız takdirde sistem pencere kanatlarının kasa bölgesine çarpmasına neden olur.
Bu sebeple PVC pencere yaptırırken tek yönlü açılır bir pencerenin çift açılım mekanizmasına uygun olup olmadığını kontrol etmeniz gerekmektedir. Ayrıca eğer bu konuda yeterince bilgi sahibi değilseniz, pencerelerinize zarar vermemek için profesyonel destek almanızda fayda var.